Pep Duran
Biografia
Pep Duran explica que la seva família, des del seu rebesavi fins al seu pare, eren constructors de carros que servien per traginar llenya i viandes del camp. Ell, des de la llibreria primer i com a narrador d’històries més tard, es defineix com a traginer de contes, perquè transporta paraules que comuniquen sabers antics i desperten emocions.
Sol anar acompanyat d’unes maletes misterioses que amaguen els tresors disposats a ser descoberts. Abillat amb una armilla màgica i un barret que convida a l’aventura i al misteri, va obrint les maletes i traient els llibres que seran contats, per a gaudi dels infants, joves i adults que l’escolten.
La seva manera de narrar i la seva veu melodiosa ens mostren un estil particular, únic, d’embolcallar-nos, encisar-nos i meravellar-nos. Incansable viatger, en Pep ha portat els pigments dels relats, les paraules, arreu del món, convençut que els contes ens acosten a la saviesa, ens permeten obrir finestres, cap enfora i cap endins, per albirar com és el món, com som les persones i, alhora, per imaginar formes de conviure més solidàries, amables i valentes.
El que ha creat al Montseny és una experiència magnífica d’acostament a la lectura. En paraules de Miquel Rayó, «en Pep està incorporant al bosc una biblioteca. Està traçant-hi una xarxa de tiranys (quasi laberíntics) en els quals, en racons que conviden a la lectura i alhora a la contemplació de l’entorn, ha ubicat unes bústies que contenen, desats en bosses de plàstic per protegir-los de la intempèrie, un o dos llibres (i de vegades un quadern de notes), perquè el visitant (lector) hi pugui expressar el que vulgui)».
Un camí que és un passeig per una galeria d’art, on trobem personatges amagats, enigmes i moltes sorpreses.
Obres o contribucions especialment rellevants
- Conductor d’uns tallers sobre «Contar cuentos para contarme a mí mismo», ¿Desde dónde cuento yo? a la Feria del Libro de Buenos Aires (2010) i a la Feria del Libro de Bogotà (2011).
- La nit que les lletres es van ALLIBERAR. Barcelona: Magenta Universal Produccions, 2011.
- Realitzador del «Libro Gigante de Cuentos» en el Hay Festival de Cartagena de Indias, en el XV Festival Internacional de Arte de Cali, i en la Feria del Libro de Bogotà (Colòmbia) (2012).
- Realitzador, junt amb Casa de Letras, del «1er Libro Gigante de Cuentos de Buenos Aires» (2013).
Premis o reconeixements més importants
- 1980 Premi del Ministerio de Cultura a la millor tasca en la promoció del llibre infantil.
- 1984 Premi Nacional al Foment de la Lectura del Ministerio de Cultura.
- 1993 Premi de la Generalitat de Catalunya a la difusió del llibre en català.
- 1995 Premi Josep M. Boixareu Llibreter de l’Any, concedit per la Federación Española de Editores.
- 1999 Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a la Cooperativa Robafaves.




Pep Duran neix a Argentona el 1944.
Tres anys després d’acabar la seva formació acadèmica com a enginyer electrònic, encamina la seva vida a la promoció de la cultura i la lectura com a llibreter. L’any 1975 funda la històrica llibreria Robafa-ves de Mataró, que es convertirà en un centre irradiador de noves formes de promocionar la literatura infantil i juvenil.
És des d’aquest espai que impulsa accions de foment de la lectura anant directament als centres educatius i traginant maletes plenes de llibres que són presentats als infants. Amb el llibre sempre a la mà i amb les paraules precises, amorosament, Pep Duran aconsegueix crear un estil propi, una manera d’en-comanar l’amor pels llibres a centenars d’infants de Mataró i de més enllà, de tot el Maresme. Durant més de trenta anys manté el compromís amb la Robafaves ocupant diversos càrrecs de responsabilitat com a gerent de la llibreria i president de la cooperativa Robafaves.
Paral·lelament, la seva inquietud el porta a formar-se com a educador especialitzat (1977) i com a animador sociocultural i terapeuta format en psicologia gestàltica i en psicoteràpia integrativa (SAT) el 1996.
«Aquella nit va ser molt i molt especial. Eren quarts d’onze quan va caure un xàfec d’estiu amb una gran tormenta i molta, molta aigua. Quan plou al Maresme, les rieres baixen ben plenes i els torrents porten aigua fins al mar. Jo treballava de llibreter a Mataró. Aleshores teníem una llibreria ubicada al carrer Santa Teresa. En obrir la llibreria, l’endemà al matí, vaig trobar un pam d’aigua a terra. Els llibres més baixos sucaven aigua…» La nit que les lletres es van ALLIBERAR.
Sense abandonar la llibreria, s’implica com a dinamitzador cultural en accions que posen en contacte els lectors amb els llibres i els seus autors i il·lustradors.
Són remarcables les trobades que dissenya per confeccionar Llibres Gegants, una acció que té el seu origen i desenvolupament a Mataró (1978-2011), però que al llarg dels anys el portarà a organitzar tro-bades per elaborar Llibres Gegants a llocs tan allunyats com Cartagena de Indias, Cali, Bogotà (Colòmbia, 2012) i Buenos Aires (Argentina, 2013).
Persona compromesa amb la lectura, la narració oral i, sobretot, defensora del poder dels contes, col·labora en altres accions de dinamització, com el disseny i direcció de la Fira del Llibre i de la Lectura de Mataró (1990-2012), la 22a Fira del Llibre de Barce-lona (1998) i el projecte «Lectures en veu alta» (2002-2003).
En diversos moments és membre d’organismes lligats a la promoció del llibre i la lectura, com el Gremi de Llibreters de Barcelona (1994-2005), la Cambra del Llibre de Catalunya (1995-2005), el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves (1996-2000) o l’OEPLI i els Amics de l’IBBY.
Forma part de jurats de diversos premis de literatura i d’il-lustració de llibres per a infants i joves, com Els Il·lustrats del Vaixell de Vapor, l’Edebé de literatura infantil i juvenil, el Cata-lònia d’il·lustració, el Barcanova de literatura juvenil, etc.
Les seves idees i experiències, les comparteix fent formació per a mestres, bibliotecaris i llibreters a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu (2008-2013), al Màster en Edició de la Universitat Pompeu Fabra (2003-2013) i al CEBEI (Certificat d’Especialit-zació en Biblioteques Escolars i Infantils) de la Universitat de Vic (2004-2012).
En els darrers temps, dedica bona part del seu temps al projecte BiblioBosc del Montseny, una experiència que fa més de deu anys que convida a tothom que el visita a gaudir de les seves narracions i dels seus coneixements.
(Perfil elaborat per Jaume Centelles, LLISTA D’HONOR DE LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL CATALANA, l’IBBYcat)
40è aniversari de l’IBBYcat amb l’homenatge a 40 Sèniors Literaris de la literatura infantil i juvenil catalana



“…14 de novembre del 2022, va tenir lloc la celebració del 40è aniversari de la nostra entitat, l’IBBYcat – Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil al Born CCM.
Un acte que, lluny de ser un autohomenatge, va ser un sentit reconeixement a tota una generació de professionals que van apostar per la literatura infantil i juvenil en català, en un moment de reconstrucció social i cultural.
Un homenatge a 40 professionals de la LIJ catalana de contrastada trajectòria, que inauguren la Llista d’honor de la LIJ catalana, una selecció que vol contribuir a la construcció i divulgació d’un patrimoni literari infantil i juvenil català d’avantguarda i referent per a múltiples generacions, i que s’anirà ampliant i actualitzant de forma periòdica. “
IBBYcat | Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil | www.ibbycat.cat
Sempre m’ha fet il·lusió pertànyer a un grup especial. Per fi, ara sí, em demanen si vull formar part d’aquest grup dels 40.
Aquests 40 que hem participat d’alguna manera en aquest Consell (he sigut conseller), Català, (la llengua i cultura de l’espai en que vaig néixer), dels Llibres (aquests objectes , i també productes, que contenen, guarden paraules i possibiliten la connexió amb un mateix i amb l’experiència dels altres) per Infants i Joves ( aquests humans en formació que seran el futur de la història).
Per a mi ha estat un privilegi.
Des de la meva professió (llibreter) i la meva passió ( contista) he pogut dedicar-me a aportar-hi el millor que he sabut en cada moment.
Per tant, gràcies al CONSELL CATALÀ DE LLIBRES PER INFANTS I JOVES que celebra els 40 anys.
Jo també en fa mes de 40 que vaig decidir treballar de llibreter, per casualitat!!!
Pep Durán
Biblio Bosc (Montseny)
text: Miquel Rayo
(…) Del cap de setmana al Montseny en vull parlar ara, ni que sigui breument. En Pep Duran, llibreter jubilat, traginer de contes, editor, narrador oral, indagador dels somnis i de les esperances que ens animen o que ens espanten, i tantes coses més, celebrava el seu 75è aniversari i convidava alguns amics i amigues a la celebració. Na Xon (en la fotografia, amb en Pep) i jo hi anàrem ben gustósament.
Ha estat una bona trobada, alegre i relaxant. Feia temps que no ens vèiem amb en Pep, i fer-ho és sempre motiu de satisfacció, de rialles i de reflexions. Hi havia també na Paloma, escriptora i gairebé maga, tan estimulant. Però, m’interessa anotar que en aquesta ocasió hem pogut conèixer gent amable (na Mon, en Ferran, etcètera), i sobretot visitar directament la preciosa iniciativa que en Pep desenvolupa des de fa deu anys al seu tros de bosc en el parc natural del Montseny.
En Pep està incorporant al bosc una biblioteca. Està traçant-hi una xarxa de tiranys (quasi laberíntics) en els quals, en recons que conviden a la lectura i alhora a la contemplació de l’entorn (i també al recolliment entre els arbres: vegeu la fotografia), ha ubicat unes bústies que contenen, desats en borses de plàstic per protegir-los de la intempèrie, un o dos llibres (i de vegades un quadern de notes, perquè el visitant (lector) hi pugui expressar el que vulgui). En els senders, a més, hi pots trobar personatges realment fantàstics.
La Biblio Bosc és un regal, i és l’expressió original d’una creativitat envejable, la d’en pep Duran, i segur que ha suposat un grandíssim esforç, molta de feina, i una voluntat i una il.lusió insubordinables. Arbres i llibres, tiranys i marges arbrats, corriols d’aigua i sons d’aucells… I llibres: dels escrits de Lao Tsé als de Sábato, dels d’Ana Maria Matute als de Joan Margarit o Miquel Martí i Pol… Gràcies, Pep Duran!
I per als lectors d’aquesta sens dubte massa breu nota una recomanació sincera: si anau al Montseny, visitau Ca l’Andreu i la seva Biblio Bosc. No us en penedireu.

